Vijesti

Pratite naše najnovije vijesti

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze. Na prijedlog Saveza DMSH za taj dan određen je 26. rujan jer je na taj dan održana prva osnivačka skupština oboljelih od multiple skleroze Hrvatske daven 1979. godine, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu.

Od tada, Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se svake godine krajem rujna u udrugama oboljelih od multiple skleroze i njihovom Savezu, a namjena obilježavanja je: povezivanje oboljelih, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanje na događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multipli sklerozi kao globalnom problemu.

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne/kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mlađih osoba, a kod većine bolesnika znaci bolesti se javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. ili nakon 55. godine. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Naša udruga odlučila je ove godine na nešto drugačiji način obilježiti ovaj dan – popiti virtualnu "radio-kavu"!!! Putem etera, kroz razgovor, ćemo, na novi način zajedno „popiti“ kavu. Slušajte nas 26. rujna od 11 do 12 sati na 92,00 fm ili putem streama: http://radio92.eu/.  Pridružite nam se!

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.