O nama

Dana 09. studenog 2002. godine u prostorijama Neurološkog odjela Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod, na inicijativu Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske, liječnika neuorologa Brodsko-posavske županije i članova Regionalnog centra Osijek, koji su živjeli na području Brodsko-posavske županije, održana je Osnivačka skupština Društva multiple skleroze Hrvatske Županijske sekcije Brodsko-posavske.

Skupštinu je vodila predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske gđa Danica Eškić. Za članove Predsjedništva izabrani su: Marica Pudić, Đurina Begić, Željko Pudić, Karmen Gelemanović i Ivo Jurinac, a za predsjedicu je izabrana Marica Pudić, koja je svoju dužnost obnašala do 29.11.2005. godine (do Izvanredne Izborne skupštine). Skupštini su prisustvovali članovi Regionalnog centra Osijek, koji su živjeli na području Brodsko-posavske županije, ali i brojni drugi oboljeli koji se još nisu učlanili. Osnivačkoj skupštini prisustvovala su 34 člana.

Sekcija je registrirana na adresu stanovanja predsjednice (Ferde Šišića 8, Slavonski Brod), jer udruga tada još nije imala na raspolaganju gradski ili županijski prostor za svoje djelovanje. Redovita druženja, predavanja, radionice i ostale aktivnosti su se održavale u MO „J. J. Strossmayer“ u Slavonskom Brodu. Ovakav način rada odvijao se sve do travnja 2003. godine kada je Sekciji dodijeljen na korištenje prostor u vlasništvu Grada Slavonski Brod, na adresi: Trg pobjede 6/II, Slavonski Brod vel. 10 m2. Uz ovaj prostor udruga je mogla koristiti i zajedničku prostoriju (dvoranu za sastanke), ali zbog smještaja na II katu, 1/3 članova nije mogla koristiti zbog svog teško pokretnog stanja, čime je onemogućeno i sudjelovanje u aktivnostima. Zbog toga se većina aktivnosti i nadalje održavala izvan ovih prostorija, najčešće u MO „J. J. Strossmayer“ ili u Županijskom domu za starije i nemoćne osobe, Ul. Kraljice Jelene bb, Slavonski Brod.

14. svibnja 2004. godine Sekcija mijenja naziv u „DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE“.

29. studenog 2005. godine održana je Izvanredna Izborna skupština Društva i za predsjednika se jednoglasno izabire Željko Pudić, koji je na toj dužnosti i danas.

Društvo je krajem studenog 2008. godine dobilo na korištenje gradski prostor u prizemlju na adresi: Đure Pilara 2, Slavonski Brod. Prostor je početkom 2009. godine obnovljen i prilagođen osobama s invaliditetom. Za uređenje i prilagodbu prostora osobama s invaliditetom, uz Grad Slavonski Brod, znatna sredstva je izdvojilo i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kroz jednokratnu pomoć namijenjenu za uređenje prostorija i nabavku namještaja.

Broj članova Društva se svake godine povećava, ponekad i za 10 %. Danas ono broji 92 matična člana. U proteklih 16 godina oprostili smo se od 20 članova koji su preminuli nakon teškog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Uz matično Društvo, od 2006. godine aktivno djeluje i Klub Društva Nova Gradiška, koji je sada smješten na 5. katu zgrade Poglavarstva Grada Nova Gradiška, Ul. Karla Dieneša 2/5.

Od ukupnog broja članova, 1/3 je teško pokretna (koristi invalidska kolica ili pomagala za kretanje).

Društvo već 12 godina pruža usluge osobne asistencije (započelo je 2006. godine sa 3 korisnika, dok je danas ova usluga osigurana za 31 korisnika).