O nama

Dana 09. studenog 2002. godine u prostorijama Neurološkog odjela Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod, na inicijativu Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske, liječnika neuorologa Brodsko-posavske županije i članova Regionalnog centra Osijek, koji su živjeli na području Brodsko-posavske županije, održana je Osnivačka skupština Društva multiple skleroze Hrvatske Županijske sekcije Brodsko-posavske.

Skupštinu je vodila predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske gđa Danica Eškić. Za članove Predsjedništva izabrani su: Marica Pudić, Đurina Begić, Željko Pudić, Karmen Gelemanović i Ivo Jurinac, a za predsjedicu je izabrana Marica Pudić, koja je svoju dužnost obnašala do 29.11.2005. godine (do Izvanredne Izborne skupštine). Skupštini su prisustvovali članovi Regionalnog centra Osijek, koji su živjeli na području Brodsko-posavske županije, ali i brojni drugi oboljeli koji se još nisu učlanili. Osnivačkoj skupštini prisustvovala su 34 člana.

Sekcija je registrirana na adresu stanovanja predsjednice (Ferde Šišića 8, Slavonski Brod), jer udruga tada još nije imala na raspolaganju gradski ili županijski prostor za svoje djelovanje. Redovita druženja, predavanja, radionice i ostale aktivnosti su se održavale u MO „J. J. Strossmayer“ u Slavonskom Brodu. Ovakav način rada odvijao se sve do travnaj 2003. godine kada je Sekciji dodjeljen na korištenje prostor u vlasništvu Grada Slavonski Brod, na adresi: Trg pobjede 6/II, Slavonski Brod vel. 10 m2. Uz ovaj prostor udruga je mogla koristiti i zajedničku prostoriju (dvoranu za sastanke), ali ju često nije koristila jer se prostorija nalazila na II katu. 1/3 članova je bila teško pokretna i nije mogla doći do II kata i tako sudjelovati u aktivnstima. Zbog toga se većina aktivnosti i nadalje održavala izvan ovih prostorija, najčešće u MO „J. J. Strossmayer“ ili u Županijskom domu za starije i nemoćne osobe, Ul. Kraljice Jelene bb, Slavonski Brod.

14. svibnja 2004. godine Sekcija mijenja naziv u „DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE“.

29. studenog 2005. godine održana je Izvanredna Izborna skupština Društva i za predsjednika se jednoglasno izabire Željko Pudić, koji svoju dužnos obnaša i danas.

Društvo je krajem studenog 2008. godine dobilo na korištenje gradski prostor u prizemlju na adresi: Đure Pilara 2. Prostor je početkom 2009. godine obnovljen i prilagođen osobama s invaliditetom. Za uređenje i prilagodbu prostora osobama s invaliditetom, uz Grad Slavonski Brod, znatna sredstva je izdvojilo i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kroz jednokratnu pomoć namjenjenu za uređenje prostorija i nabavku namještaja.

Broj članova Društva se svake godine povećavao, ponekad i za 10 %. Danas ono broji 78 matičnih članova. U ovih 10 godina oprostili smo se od 10 članova koji su preminuli nakon teškog pogoršanja zdravstvenog stanja. 4 člana su promijenila mjesto prebivališta, troje od njih se isčlanilo iz Društva, dok je jedan i nadalje ostao član Društva.

Od ukupnog broja članova, 1/3 je teško pokretna (koristi invalidska kolica ili pomagala za kretanje.

Aktualni događaji

Pratite nas na Facebooku