Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije

je korisnik institucionalne podrške

Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Učlanjenje u Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije

Ukoliko Vam je dijagnosticirana multipla skleroza, a živite na području Brodsko-posavske županije, možete se učlaniti i pridružiti jednom novom svijetu, svijetu udruge. Društvo trenutno ima 82 člana, uglavnom mladih ljudi. Pretpostavlja se da je broj oboljelih znatno veći, pa ih i ovom prilikom pozivamo da nam se pridruže.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je bolest nepoznata uzroka. U vjerojatne uzroke danas se ubrajaju nasljednost (u smislu genetske predispozicije), infekcija (specifični, sporo djelujući virus ili bakterijakoji ostaju prikriveni u organizmu kroz mnogo godina), alergijska zbivanja u samom organizmu te trauma (tjelesni ili emocionalni stres, ozljeđivanje).

Liječenje

Lijekove koji se primjenjuju kod bolesnika s multiplom sklerozom dijelimo na lijekove koji se daju u akutnoj fazi bolesti, kada je nastao relaps ili šub bolesti. Nakon što se svladaju akutni simptomi, odnosno relaps, u bolesnika se nastavlja liječenje imunomodulacijskim lijekovima koji imaju preventivno djelovanje, tj. sprječavaju razvoj degenerativne faze bolesti.

Saznaj više

Fizikalna terapija

Fizikalna je terapija vrlo važan dio liječenja bolesnika s multiplom sklerozom. Osim za vježbe relaksacije i istezanja, postoje vježbe za poboljšanje kontrole pokreta, vježbe kontrole te vježbe snage.

Saznaj više

Ortopedska pomagala

Zahvaljujući aktivnostima Vlade Republike Hrvatske i civilnog društva realiziraju se ciljevi Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, koji se zasnivaju na suvremenim međunarodnim standardima i temeljnim načelima ljudskih prava.

Saznaj više

Publikacije

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Priručnik za poslodavce

Preuzmi / Otvori

Kako živjeti s multiplom sklerozom

Preuzmi / Otvori

Glasilo saveza društava multiple skleroze Hrvatske

Preuzmi / Otvori

Vodič za osobe s invaliditetom grada Slavonskog Broda

Preuzmi / Otvori

Utjecaj prehrane na multiplu sklerozu

Preuzmi / Otvori