UVODNA-KONFERENCIJA-TROGODIŠNJEG-PROGRAMA

UVODNA KONFERENCIJA TROGODIŠNJEG PROGRAMA 

“Možemo Sve” 

 

U prostorijama Društva, 30.11.2023. godine, u 12;00 sati, održana je Uvodna konferencija trogodišnjeg programa “Možemo Sve”, kao trećeg kruga trogodišnjih programa u sklopu natječaja „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva”.  

UVODNA KONFERENCIJA TROGODIŠNJEG PROGRAMA 

“Možemo Sve” 

 

U prostorijama Društva, 30.11.2023. godine, u 12;00 sati, održana je Uvodna konferencija trogodišnjeg programa “Možemo Sve”, kao trećeg kruga trogodišnjih programa u sklopu natječaja „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva”.  

više

Program je predstavio predsjednik Društva Željko Pudić, dok je voditeljica programa, Kristina Klarić, govorila o aktivnostima programa. 

Program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na programu su Grad Slavonski Brod i Grad Nova Gradiška te Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Slavonski Brod. Gradovi su partneri u dodjeli prostora za rad Društva i Kluba, a HZZ kao posrednik kod zapošljavanja. Zbog smanjena proračunskih sredstava u prvoj godini provedbe programa, HZZ neće moći ostvariti svoje partnerstvo, ali se nadamo da će ono u nekoj od idućih godina biti ipak ostvarivo. U prijavi programa planirano je novo zapošljavanje (mlađe osobe - fizioterapeuta) za rad s korisnicima s područja Nove Gradiške i okolice. 

Za provedbu programa odobrena su sredstva u godišnjem iznosu od 25.000,00 €, dok su u prijavi programa ona planirana u iznosu od 60.000,00 €,  što je znatno manje. Veliko smanjenje sredstava u odnosu na planirana, rezultiralo je smanjenjem velikog broja aktivnosti te smo se morali bazirati na najvažnije i korisnicima najbitnije. Nadamo se povećanju sredstava narednih godina, čime bi se omogućila provedba još nekih aktivnosti koje smo planirali u prijavnom obrascu, a time i povećanje broja korisnika i uspješnija provedba programa.

Cilj programa je poboljšanje kvalitete života i povećanje socijalne uključenosti korisnika.  

Kroz program se, tijekom prve godine provedbe, korisnicima pružaju usluge tjelovježbe i rekreacije pod vodstvom višeg fizioterapeuta, kao individualni i grupni rad s korisnicima. Individualni rad se odvija u prostorijama Društva u Slavonskom Brodu ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom, a u prostorijama Kluba Društva u Novoj Gradiški utorkom. Grupni rad se odvija u Sportskoj dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu te na otvorenom (planirano tijekom jesenskih i proljetnih mjeseci).

Drugi tip aktivnosti su kreativne radionice, koje se održavaju prema dogovoru, odnosno tematski (povodom božićnih, novogodišnjih, uskrsnih i sličnih obilježavanja/blagdana), na kojima se izrađuju predmeti povezani uz teme. U prosjeku se kroz 2 jesenska i 2 proljetna  mjeseca, održavaju 1 x tjedno.

Treći tip aktivnosti su radionice šivanja, koje su planirane u prvom krugu provedbe u prostorijama Kluba Društva u Novoj Gradiški, dok se narednih godina očekuje proširenje ovih aktivnosti i u prostorijama Društva u Slavonskom Brodu. Radionice se planiraju održavati najmanje 1 x mjesečno, ali se ostavlja i mogućnost da se održe i češće, što će ovisiti o mogućnosti sudjelovanja korisnika na njima (njihovom zdravstvenom stanju i drugim obvezama). Nadamo se da će tijekom zimskih i ranih proljetnih mjeseci odaziv korisnika na ove radionice biti veći. Na radionicama se planira naučiti korisnike osnovama šivanja i izrade jednostavnijih uporabnih predmeta, koje će moći predstaviti javnosti pri istupanju članova i predstavnika udruge/Kluba na javnim okupljanjima u Novoj Gradiški, a kasnije i u Slavonskom Brodu. Za potrebe provedbe nabavljna su 2 šivaća stroja te potreban potrošni materijal.

Programom su predviđene i informatičke radionice, na kojima bi korisnici naučili služiti se računalima i društvenim mrežama, ali o tim aktivnostima možemo govoriti tek kada i ako se stvore uvjeti za njihovo održavanje.

Planirana je i razmjena iskustava među srodnim udrugama u RH i izvan nje (sa 6 udruga oboljelih od MS-a), no hoće li se ova aktivnost održati, također ovisi o od obrenim godišnjim sredstvima.Ostaviti ćemo otvorenu i ovu mogućnost održavanja aktivnosti (u smanjenom opsegu) jer se u potpunom planu sigurno neće moći ostvariti jer je planirana provedba od prve do treće godine.

 

 

NOSITELJ PROGRAMA:

 

FINANCIJSKI PODRŽAVA:

PARTNERI:

GRAD SLAVONSKI BROD

        GRAD NOVA GRADIŠKA

 

 • 20231103_103521
 • 20231103_110935
 • 20231107_130926
 • 20231107_134204
 • 20231117_141628
 • 20231128_140225
 • 20231128_140301
 • 20231130_115655
 • 20231130_115747
 • 20231130_120008
 • IVAN
 • ivai-strojevi

Predstavljanje aktivnosti na Facebook stranici Društva: https://www.facebook.com/drustvomultiple.sklerozebpz