Objavljeno: 08.06.2014.

Svjetski MS dan, 28. Svibnja 2014.

Svjetski MS dan osnovan je 2009. godine, od strane Međunarodne federacije multiple skleroze (MSIF) i zemalja članica MS-a kao jedina globalna kampanja koja zajedno radi na podizanju svijesti o MS-u, kako bi pružio javnosti informacije o multipli skelrozi, ali i o tome kako ona utječe na živote više od 2 milijuna ljudi širom svijeta.Oboljeli od multiple skleroze  (MS) Republike Hrvatske 28. svibnja ove godine također su obilježili Svjetski MS dan, tematski usmjeren na „Dostupnost“ što podrazumijeva cijeli spektar potreba u životu osobe s MS-om, ali se želi skrenuti i pozornost na politike i zakonodavne regulative koje se donose za oboljele.

Što to za osobu oboljelu od multiple skleroze mora biti „DOSTUPNO“ rekli su oboljeli cijeloga svijeta na taj dan. Naša udruga otvorila je svoja vrata svima koj su se željeli upoznati s oboljelima i njihovim problemima 28. svibnja u vremenu od 16 – 19 sati te prenijeti prisutnima što za njih znači „dostupnost“ i kako se ona može stvoriti.

Tajnica Društva prisutnima je prenijela i obavijest o predstavljanju brošure „Poremećaji mokraćnog i reproduktivnog sustava u bolesnika s multiplom sklerozom“ koje se održalo u organizaciji Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske, u prostorijama Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44, Zagreb, na sam Svjetski MS dan, 28. svibnja 2014.  u vremenu od 13 do 15 sati. Brošuru je za oboljele od MS-a u RH pripremio Savez društava multiple skelroze Hrvatske uz svesrdnu pomoć medicinskih stručnjaka: profesorice dr. Vanje Bašić-Kes i profesora dr. Petra Kes, Udruge za prevenciju i  liječenje bolesti bubrega, Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje, Hrvatskog društva za neuroimunologiju i neurogenetiku, Hrvatskog društva za moždani udar, Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice. Brošure će svim članovima biti upućen na njihovu kućnu adresu.

U sklopu obilježavanja Svjetskog MS dana, Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je druženje  07.06.2014. godine u  Park-šumi „Adica“ na koje je  pozvalo predstavnike naše udruge i Udruženja „Mala Bačka“ iz Bačke Topole. Ovo je drugo druženje na kojem predstavnici sve tri udruge sudjeluju i pokazalo se kao pozitivan napredak u razmjeni iskustava, širenju prijateljstava i stvaranju ideja za buduću suradnju. Atmosfera je bila puna pozitivne energije, vrijeme je brzo proteklo u dobrom i veselom raspoloženju i svima je u mislima na rastanku bilo samo to: „Kada ćemo se ponovno sresti?“. A svi smo se nadali – USKORO! I po mogućnosti u većem broju!

Hvala Društvu multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije na lijepom dočeku i ugodnoj atmosferi!

Aktualni događaji

  • Međunarodni dan OSI Međunarodni dan OSI U organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Slavonskog Broda obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca. Više ...
  • Radio 92 FM Radio 92 FM Od 05.09.2014. u Slavonskom Brodu počinje emitiranje prvog neprofinog radia u RH, Radio 92 FM.
  • Redovito Druženje Redovito Druženje Redovito druženje članova u prostorijama Društva 29.12.2014. u 16:00
  • Vježbe u dvorani Vježbe u dvorani Vježbe u dvorani Vijuš se nastavljuaju održavati od 01.09. dva puta tjedno! Svi zainteresirani članovi mogu se javiti udruzi.
  • Terapijsko jahanje Terapijsko jahanje Od pocetka rujna nastavlja se provedba terapijskog jahanja u Slobodnici. Za vise informacija obratiti se udruzi.
  • Rekreacijsko plivanje Rekreacijsko plivanje Od rujna se članovima omogućuje rekreacijsko plivanje u gradskim bazenima. Za više informacija članovi se mogu javiti u udrugu.