Objavljeno: 18.04.2017.

Građanska akcija Čitaonica "Čitamo i družimo se", Klub Društva multiple skleroze BPŽ Nova Gradiška


"Slagalica" – zaklada za razvoj lokalne zajednice sa sjedištem u Osijeku raspisala je danas, 14. travnja 2017. godine natječaj za financijsku podršku građanskim akcijama Naš doprinos zajednici. Sredstva za provedbu građanskih akcija su osigurana od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, sukladno proširenom Decentraliziranom modelu financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije je na ovaj natječaj prijavilo građansku akciju pod nazivom: Čitaonica „Čitamo i družimo se“, kojom se željelo pokrenuti civilno društvo u lokalnoj zajednici na zajedničko druženje, razmjenu iskustava te razmjenu i čitanje knjiga, za čiju provedbu su osigurana sredstava u iznosu od 10.000,00 kn.

Vrijeme provedbe akcije je bilo od 1. srpnja do 15. listopada 2017. godine, a provodila se u Novoj Gradiški, u prostorijama Kluba Društva Nova Gradiška. Kroz Građansku akciju provodile su se aktivnosti vezane za opremanje i uređenje prostora čitaonice. Čitaonica je uređena u potpunosti (oličeni su zidovi, postavljene zidne pločice, laminat, kupljen i postavljen namještaj – police za knjige, uredski stol i stolica, elementi za mini kuhinju). U provedbu akcije bilo je uključeno više volontera (12), koji su uglavnom članovi obitelji članova Kluba, ali i drugi građani koji su željeli svojim radom doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom u njihovoj zajednici. Volonteri su obavili veliki dio poslova na uređenju prostorije čitaonice (ličilački i keramičarski radovi i radovi na polaganju poda te sastavljanje namještaja, čišćenje).

Kroz akciju je prikupljeno i nešto knjiga, a gotovo svakog dana pristižu nove. Čak su se u akciju uključile i druge udruge odnosno članovi drugih Društava multiple skleroze u RH donirajući svoje knjige. O mogućnosti doniranja knjiga od strane građana pozivalo se građane na lokalnim radio postajama, ali i putem facebook stranice Društva i Kluba. Očekuje se do proljeća popunjenje polica. Do kraja godine očekuje se dovoljan broj knjiga da bi se moglo krenuti s razmjenom među članovima i građanima.

Otvorenje čitaonice održalo se 12. listopada 2017. godine u 16,00 sati, kojom prigodom su posjetitelji donosili knjige i časopise. Čitaonicu su posjetili: upraviteljica Zaklade Slagalica, Branka Kaselj, doktorica Vesna Oršulić (dugogodišnja suradnica Kluba Društva), predstavnici lokalnih radio postaja, članovi Društva i Kluba te volonteri koji su pomagali pri uređenju čitaonice.

Akcija je medijski popraćena, a linkovi na kojima se može o istoj pročitati su:

http://radiong.hr/v2/otvorena-citaonica-kluba-drustva-multiple-skleroze-nova-gradiska/

http://new.ngbuntovnici.com/index.php/2015-01-31-22-05-30/drustveni-korak/1765-u-novogradiskom-klubu-multiple-skleroze-otvorena-citaonica

https://web.facebook.com/pg/drustvomultiple.sklerozebpz/photos/?tab=album&album_id=1735791260057882

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Zaklada za razvoj lokalne zajedniceAktualni događaji