Bobath koncept,individualni pristup vježbi kod oboljelih od MS-a

Bobath koncept,individualni pristup vježbi kod oboljelih od MS-a

Objavio:

Administrator

Datum:

28.06.2018.

Jučer, 27. lipnja, u prostorijama Društva, održano je zanimljivo predavanje na temu "Individualni pristup vježbi kod oboljelih od MS-a". Predavanje je održao dipl. physioth.

Siniša Almaši iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Bobath koncept je individualni terapeutski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osoba koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju radi oštećenja u centralnom živčanom sustavu (moždani udar, povrede glave, Multipla skleroza, Parkinson...).

Terapeut radi zajedno s pacijentom, daje jasne informacije rukama i uči ga iznova ili poboljšava izvođenje određenih pokreta i aktivnosti svakodnevnog života. Bobath koncept danas zauzima vodeće mjesto u neurološkoj rehabilitaciji u većini europskih i svjetskih država, a u našoj zemlji najveći broj rehabilitacijskih ustanova primjenjuje tretman po Bobathu.

Siniša nam je pokazao na praktičnim primjerima neke od položaja , koje su svi mogli isprobati, a kojima si na jednostavan način možemo olakšati i smanjiti spazme. I ovo predavanje jedna je od aktivnosti trogodišnjeg programa "Mi Možemo Sve – program prevencije institucionalizacije i povećanje kvalitete života oboljelih od multiple skleroze" koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.